Zonder team geen solisten

Teambuildingsdag met Afrikaanse dans en muziek in samenwerking met Forêt Sacrée. In veel teams zijn mensen individueel aan het werk. Heel kenmerkend voor huidige organisatiestructuren én voor de Westerse cultuur. Dat levert vaak efficiënt werk op maar soms ook een gevoel van eenzaamheid. Een veel gehoord geluid in organisaties is dat mensen zich niet gezien voelen….
Nu zou je denken: zorg dan dat je gezien wordt! Een typisch westerse interventie: namelijk wederom individueel én (pro-)actief; je bent zelf verantwoordelijk voor wat je gebeurt (maakbaarheid).

De Afrikaanse cultuur die uitgaat van ‘ik ben, omdat wij zijn’  biedt hier een leerzaam ander perspectief. In de kring van de Afrikaanse dans met daarbinnen ruimte voor solo’s kunnen we veel leren over de waarde (en misschien wel noodzaak) van de aanwezigheid van de groep vóórdat er individueel gesoleerd kan worden. Niet de kwaliteit van de solo maakt dat we deze kunnen waarderen, maar de kwaliteit van de kring die de mensen neerzetten. Aanwezigheid, het basisritme voeden en aanmoediging in de kring is voorwaarde voor succesvolle solo’s….

Wat?
In deze bijeenkomst gaan we eerst Afrikaans dansen onder begeleiding van live-muziek. U maakt via de dans en muziek kennis met de volgende principes:

  • De eerste taak is de kring levend houden; ik ‘onderwerp’ me aan de taak het ritme fysiek gaande te houden
  • De kring houdt contact met de basis in de muziek (doun-doun = bekken)… het gewone dagelijks werk
  • In het midden wordt gegeven….. alles verdient aanmoediging, fouten zijn variaties, uitproberen van nieuwe dingen wordt gestimuleerd

In het tweede deel vertalen we deze ervaring naar het functioneren van het team.
We voeren nu ‘het goede gesprek’ op basis van wat u ervaren in heeft in de dans en reflecteren op hoe deelnemers werken in dit team ervaren en hoe of welke principes in dit team werken.
In een contemplatieve dialoog is de stille kring nu basis is voor het horen van de ervaringen van teamleden.

Voorwaarden?

  • Op (dans)locatie waar voldoende ruimte is en harde muziek gemaakt mag worden (drums)
  • Deelnemers zijn bereid fysiek te bewegen op blote voeten of sportschoenen en in gemakkelijke kleding
  • We voeren vooraf een intakegesprek met leidinggevende en minimaal 1 teamlid én achteraf een evaluatiegesprek
  • Kosten afhankelijk van grootte groep en reisafstand
    Voorbeeld: € 2400,- voor bijeenkomst van een dag met een team van maximaal 14 deelnemers; inclusief voor- en nagesprek en exclusief reiskosten en BTW

 

Reacties zijn gesloten.