Dans

Tussen de Regels: Marieke Ploeg – Mieke Koldewee – Helen van Dijk 2014
Op 9 januari 2014 richtten de deelnemers van de eerste Leerplaats voor Organiseren 3.0 – Tussen de Regels een tentoonstelling in met de werken die ze in het kader van de Leerplaats hebben gemaakt.
Ik maakte hiervoor ook een werk in een bijzondere en spontane samenwerking. Deelnemer Marieke Ploeg (directeur en beeldend kunstenares) borduurde in een leegstaand atelier een ‘organisatie’, ik deed daar bewegingsonderzoek/dans in (onderzoekend wat de ruimte fysiek in me opriep) en Helen van Dijk maakte daar een animatie van. Deze kan je zien op de Vimeo pagina van Helen.

Tussen de Regels – Dance my PhD 2012
Op 13 februari 2012 promoveerde Mieke Moor met het proefschrift Tussen de regels- een esthetische beschouwing over geweld van organisatie. Aansluitend vond in de Janskerk in Utrecht de tentoonstelling Dance my Phd plaats waarin een twintigtal organisatie professionals en kunstenaars hun interpretatie van Miekes proefschrift toonden. Ik heb dat vormgegeven in een ter plekke geïmproviseerde dans onder begeleiding van de woorden die Marije Nie uit Miekes proefschrift voordroeg. Hiervan is onderstaande registratie op youtube te zien. Zie ook Tussen de Regels

Forêt Sacrée Obouibé – Afrikaanse danslessen in Utrecht
Elke woensdag en vrijdag waan je je in West-Afrika als je komt dansen in de Utrechtse danslessen van Ayaovi Kokousse van Forêt Sacrée Obouïbé. Zie hier een kleine impressie van zijn danslessen met live-muziek.

Ira (woede) – choreografie van Jens van Daele
Deze voorstelling zal ik nooit vergeten. Nog kan ik de onderhuidse spanning en beheerste woede voelen als ik eraan terugdenk. Prachtig hoe deze choreograaf en zijn dansers met hart en ziel moderne dans op het podium brengen!

Matinée Dansé Dramé – Afrikaans familiefeest in Amsterdam met Merlin Nyakam
Een paar keer per jaar organiseert Djembé Dramé een Afrikaans familiefeest in podium Mozaïque, Amsterdam. Een ontzettend leuke gelegenheid om met het hele gezin lekker los te gaan op Afrikaanse traditionele muziek. In februari dit jaar trad daar Merlin Nyakam op, één van de meesters op het gebied van Afrikaanse dans en een geweldig performer. Zie hieronder een impressie van zijn optreden op dat feest.

DVD Breath made visible – Anna Halprin
Prachtige DVD over het leven en werk van choreografe Anna Halprin. Die nog steeds (ze is volgens mij al over de 90), lesgeeft en danst! Authentiek, van binnenuit dansen en prachtige beelden van haar studio tussen de bomen in California.

Marisa Grande – choregrafe en ‘fysiek filosoof’
Marisa Grande is één van mijn belangrijkste leermeesters afgelopen jaren. In haar workshops over instant composition en haar voorstellingen Terra en Monologue in two voices waarin ik als danser participeerde, heb ik veel geleerd over mezelf, verbinding tussen lichaam en geest, maar vooral over aanwezig zijn in tijd en ruimte, samenwerken, impulsen en tegelijkertijd onderdeel zijn en maken van een compositie. In dit interview legt ze op haar eigen wijze uit hoe ze naar improvisatie kijkt. Zo zegt ze ‘art is exposing and should not be covering up’.

Dansimprovisatie Utrecht – Iris van Peppen
Jaren heb ik wekelijks gedanst bij Iris van Peppen. Zij creëert een geweldige ruimte voor dansimprovisatie, instant compositie en locatievoorstellingen in Utrecht en Amsterdam. Een aanrader als je het plezier van improviseren en spelen wil leren!